Wednesday, December 28, 2011

170. GC Designer's Initial for Geoffrey Colley, Designer of Malaysia Coin First Series

image 1: Designer's Initial close-up view

For some weeks I spend my time doing research in Material Science Lab.

And while doing it, I captured this GC for those who have sight problems in seeing these tiny initials.

This GC stands for Geoffrey Colley, the designer who designed the first series of Malaysian coins, famously know as Parliament Series. This GC is not a mint mark as suggested by a local catalogue, but is a Designer's Initial.

This image was taken via a microscope using 50 times magnification, the lowest magnification available. A 20 sen coin dated 1971 in UNC condition was used to capture this lovely designer's initial.

8 comments:

whycollect said...

Hi mnfaj,
Wow, how many times magnification?

depankanta blogspot said...

Salam mnfaj,
depankanta juga sama spt whycollect,sangat kagum dgn pamiran close-up imej CG ini.
Kalau semua error dapat dipamirkan begini tentu lebih mudah dibuat analisis..
Terima kasih banyak2 mnfaj..

mnfaj said...

Hi whycollect,
This is using 50 times magnification.
Thank you for visiting. :D

mnfaj said...

Salam depankanta,
Ya betul itu, baru baru ini sahaja saya berani menggunakan peralatan di UTM utk menangkap gambar syiling. Ada banyak lagi peralatan yang canggih bernilai jutaan ringgit yang masih belum saya berani guna, hehe. Masalahnya, peralatan terlampau canggih sehinggakan pembesaran seperti gambar di atas adalah pembesaran terendah! GC utk syiling 50 sen tidak muat satu gambar.

Anonymous said...

saya pun baru try guna syiling 10sen 76 mmg ade jgk huruf GC tu.....
saya pun ada bt kajian pada syiling 10sen siri ke-2 dan saya dapati terdapat jeng...jeng...jeng... 45 biji guli didalam lubang congkak tersebut. x caya boleh check...

mnfaj said...

Hi Anon 10.52,
Terima kasih atas info itu. Saya sendiri pun tak tahu berapa biji guli. Err masa kecil jarang bermain congkak, untuk permainan sebenar berapa biji gulikah diperlukan untuk bermain congkak? 45 biji juga?

Anonymous said...

98 biji kalau x silap saya.Sebenarnya saya pun mmg minat kumpul duit/syiling lama & setem. Tapi x de la sehebat blogger2 yang lain. Saya pun banyak belajar tentang hobi ni dari blog dan buku. Saya pun dalam proses nak belajar bt blog sendiri, teruja la bila tengok blogger2 upload gambar duit/syiling masing2.

mnfaj said...

Hi Anon 12:32,
Tidak mengapa semua orang bermula daripada bawah. Saya sendiri pun masih bertatih dalam bidang ini. :)

Post a Comment